Skip to main content

Vedic art

Vedic art är ingen ideologi, ingen filosofi och ingen religion. Snarare en vetenskap om universiella lagar. Det är visdom som kommer från de 5000 år gamla vediska skrifterna. Det handlar om att lära sig 17 principer som fungerar som en ”navigationskarta” som hjälper oss att ”hitta hem” i oss själva. En enkel och genial metod som ger vägledning både i måleriet och i livet.

Det finns ingen prestation. Inga värderingar. Det kan aldrig bli fel. Vi skapar bilder från vårt inre. Vi lär oss lyssna på vår inre röst och längtan till vad som ska komma på duken. Det handlar om att hitta ”nyckeln” till vår egen väg i skapandet samt väcka upp den kunskap som redan finns inom oss. Kursen passar alla – både den som aldrig har hållit i en pensel tidigare och den som är erfaren konstnär. Kursen utarbetades ursprungligen av konstnär Curt Källman under 70-talet, www.vedicart.com . Han fick uppdraget av Maharishi Yogi, en indisk mästare, som ville förmedla vedisk kunskap på ett sätt som passar oss västerlänningar.

När jag började måla med vedic art blev jag fascinerad av den livsvisdom som finns i vedaskrifterna. Ju mer jag lärde mig, desto mer ville jag veta. Jag kände att vedic art skulle fortsätta att utveckla mig för resten av livet. Detta gjorde att jag så småningom utbildade mig till vedic artlärare. Både för min egen utveckling men även för att jag ville att fler skulle få tillgång till denna fantastisk ”skatt”. Nu har jag arbetat som Vedic artlärare i omkring femton år och tillhör de få Vedic artlärare i landet som även har behörighet att utbilda vedicartlärare.

Har kurser varje sommar på Ås Hembygdsgård, Östra Ämtervik Värmland, nära Mårbacka. Då finns det möjlighet att gå både grund- och fortsättningskurs samt lärarutbildning. Maila mig för mer information.

Konsten är tystnadens språk – men om du lyssnar riktigt noga, kan du höra stjärnorna viska till dig, om din väg och uppgift i det stora kosmiska dramat.”
Curt Källman

”På konstens flygande matta kan du sväva och lyssna till universums hjärta, som tyst i den ändlösa rymden slår. Efter en lång färd mot dag kommer vi hem till helhetens, enhetens ocean.”
Curt Källman

”Vedic Art är som en spännande upptäcksfärd in i sig själv. Man leker med färg och form och plötsligt uppstår det något nytt, något magiskt… Sedan är det så fantastiskt att måla tillsammans under tystnad. Det blir en sådan underbar gemenskap och fina energier.”
Ingela Grundstedt

”Vedic art är ett fantastiskt sätt att uttrycka sitt inre. När jag ställer mig framför staffliet kopplar jag bort hjärnan och bara målar. Inga förväntningar på att det ska bli på ett visst sätt eller föreställa sig något speciellt. Det är befriande kravlöst, men det visar sig att det händer saker hela tiden både med målningen och inom den som målar.”
Marianne Olsson-Wendel

”Vedic Art förenar kreativitet och meditativ stillhet. Jag går helt upp i stunden och låter färger och former och inre bilder bara flöda ut ur mig. Tiden försvinner och man blir lugn och avslappnad till både kropp och själ. Jag har gått hem med ett leende på läpparna.”
Titti Claesson