Den Gröna Hemkunskapen – en livsstilsbok
När Norstedts förlag hörde av sig 2017 och ville att jag skulle skriva denna bok var jag först mycket tveksam. Det kommer ut 6-7 kokböcker i veckan och de flesta har en livstid på omkring sex månader. Om man sedan lägger till all information och alla recept som ligger ut på sociala medier… Skulle det inte vara bättre att jag slutade med flaggan i topp med Vegetariska kokboken, som fortfarande fanns kvar på marknaden efter nästan fyrtio år, tänkte jag.
Men Vegetariska Kokboken är ju ett vinnande koncept… Om jag bara kunde göra den nya boken ändå bättre, aktuellare och vackrare. Tänkte på min långa erfarenhet när det gäller vegetarisk matlagning. Det är kanske inte fler recept som behövs idag, utan mer grundrecept med variationsmöjligheter och både hälso- och mattips som förenklar matlagningen. Jag funderade fram och tillbaka.
Tillslut skrev jag Den gröna hemkunskapen, som kom ut hösten 2018 och jag känner mig supernöjd. Boken har redan fått pris i klassen ”undervisningsliteratur” i den svenska uttagningen till Gourmand Awards. Nu är boken nominerad till den stora internationella finalen i Kina juli 2019.
Har fått fantastiskt gensvar på boken. Lena Sewall skrev till exempel i NWT november 2018: ”Nästan en doktorsavhandling i vegetarisk matlagning, så nära fulländningen en vegetarisk kokbok kan vara, skrev jag, när Inga-Britta Sundqvist 2012 utkom med den femte reviderade upplagan av Vegetariska kokboken. Men nu har Inga-Britta faktiskt kommer ändå närmare fulländningen med Den gröna hemkunskapen. En absolut omistlig bok för var och en med den minsta känsla för god och klimatsmart mat och vår planet. Köp den! Eller låna den på biblioteket. Men läs den denna oerhört viktiga bok!”