Moussaka med parmesan

4 portioner
2 auberginer (600 g)
1 msk olivolja
1 dl riven valfri parmesan
Tomatsås
2 gula lökar
1 gul paprika
1 tetra krossade tomater (500 g)
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk grönsaksbuljongpulver
1–2 tsk torkad rosmarin
½–1 tsk torkad timjan
1 paket sojafärs eller quornfärs (300 g)
2–3 msk tomatpuré
salt och peppar
½ dl hackad persilja

Ugnstemperatur: 200°

Börja med tomatsåsen. Skär lökarna i klyftor och paprikan i bitar. Lägg lök och paprika i en kastrull och tillsätt krossade tomater, vitlök, buljong, rosmarin och timjan och koka upp. Låt sjuda under lock ca 30 minuter. Tillsätt färsen och låt såsen koka ihop ca 5 minuter utan lock. Smaka av med tomatpuré, salt och peppar. Rör ner persiljan. Skär auberginerna i halvcentimetertjocka skivor. Pensla skivorna på ena sidan med olja. Grilla dem med den oljade sidan nedåt och vänd dem sedan. Varva aubergineskivor och tomatsås i en smord ugnssäker form. Strö över parmesanosten eller dekorera med tunna remsor i ett rutmönster. Grädda i ugnen ca 30 minuter.

Moussaka med zucchini
Följ ovanstående recept men byt ut aubergine mot zucchini.

Moussaka med mynta och fetaost
Följ ovanstående recept men smaksätt tomatsåsen med 1–2 msk smulad torkad mynta. Byt ut parmesan mot 3 dl grekisk yoghurt som vispas ihop med 3 ägg. Smaka av med peppar. Fördela smeten över moussakan och smula över 150 g fetaost (1 paket).