Minestrone med aioli

4 portioner
1 lök
2 vitlöksklyftor
½–1 chili
4 tomater
2 selleristjälkar
2 potatisar
1 msk olivolja
1 liter grönsaksbuljong
½ dl liten pasta
1 röd paprika
½ zucchini
1 ½ dl kokta borlottibönor (½ tetra
à 400 g)
½–1 dl riven valfri parmesan
salt och svartpeppar
½–1 dl hackad persilja

Topping
Aioli, s. 184

Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och hacka chili, tomater och selleri. Skala och skiva potatisarna. Fräs lök, vitlök och selleri i oljan på svag värme en stund. Häll på buljong och pasta och låt koka upp. Lägg i chili, tomater och potatis och låt koka på svag värme ca 20 minuter. Ansa och skär paprika och zucchini i små bitar. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Lägg paprika, zucchini och bönor i soppan. Låt koka ytterligare ca 10 minuter. Rör ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan. Servera med en klick aioli.

Minestrone med rotfrukter
Följ ovanstående recept men byt ut paprika och zucchini mot hackad palsternacka, morot och kålrot.